Din guide til trygt bilkjøp

Vi vet det kan være skummelt å handle bil. Følger du vår enkle steg-for-steg guide øker sjansen for at du opplever en trygg handel.

Før du skriver under på kjøpekontrakten:

 1. Søk om lånebevis eller lån:

  1. Med et lånebevis for hånden, kan du raskt ta en avgjørelse på kjøp når du finner en bil i riktig prisklasse. Lånebeviset er gyldig i 3 måneder og lånet etableres så snart vi har godkjent bilen du ønsker å kjøpe. Lånebeviset gis selvsagt uten kostnader for deg.

  2. Dersom du allerede har funnet bilen du ønsker å kjøpe fyller du bare inn informasjonen om bilen i lånesøknaden. Vi behandler søknaden i løpet av sekunder, og sender lånedokumentene direkte til deg. OBS: For å kunne ta pant i bilen er det veldig viktig at du underskriver lånedokumentene før du får overlevert bilen fra selger.

   Du søker enkelt om lån her

 2. Undersøk bilen nøye

  1. Det er viktig å få en tilstandsrapport eller en fagkyndig undersøkelse av bilen. Sjekk om kilometerstand stemmer overens med årsmodell og slitasje, og om bilen har gjennomgått regelmessige servicer. Benytt gjerne sjekklisten som ligger under Tips & Råd ved gjennomgang av bilen.

  2. Sjekk om det er heftelser registrert på bilen. Dersom det er registrert en heftelse på bilen ringer du oss før du skriver under kjøpekontrakten slik at vi blir enige om hvordan den skal innfris. Som oftest vil vi da utbetale lånet til den som har registrert pantet i bilen.

  3. Sjekk om bilen er EU-godkjent. Husk at en periodisk kjøretøykontroll ikke er en trygghet for at bilen er fri for mangler, men en sjekk på hvorvidt bilen oppfyller offentlige minstekrav vedrørende sikkerhet og miljø.

 3. Skriv alltid kjøpekontrakt
  1. Med en skriftlig avtale som inneholder alle relevante opplysninger om bilen er det mye lettere å bevise hva som er avtalt mellom deg og selger ved en eventuell tvist. Kjøper du bil av en privatperson er det kjøpslovens regler som gjelder, i tillegg til det som avtales i kjøpekontrakten.

Etter at kjøpekontrakten er signert

 1. Send kopi av underskrevet kjøpekontrakt, og de signerte lånedokumentene til oss pr post: SpareBank 1 Finans Østlandet AS, Postboks 223, 2302 Hamar.

  Husk at kjøpesummen i kjøpekontrakten må være lik beløpet som står i gjeldsbrevet.

 2. Tegn forsikring med full kasko
  1. Denne forsikringen har også panthaverinteresse. Forsikringsselskapet vil sende en garanti til oss og til den den lokale trafikkstasjonen om at forsikringen er gyldig.

 3. Lever melding om eierskifte, vognkort del 2 og betal omregistreringsavgiften.
  1. For at selger skal få utbetalt lånet så raskt som mulig er det viktig at følgende gjøres:
   1. Melding om eierskifte underskrives av deg og selger. Ta med underskrevet eierskiftemelding, og vognkort del 2 til trafikkstasjonen. Her betaler du omregistreringsavgiften. Når betalingen er gjennomført vil bilen være registrert på deg og vi kan utbetale lånet til selger. Send så kopi av nytt vognkort i ditt navn til oss.

 4. Heftelser og utbetaling
  1. Så snart vi har mottatt alle lånedokumenter og bilen er omregistrert, innfrir vi eventuelle heftelser og utbetaler resten til selger

Nå er bilen garantert din!