Slik kjøper du bruktbil

Vi vet det kan være litt skummelt å handle bil. Følger du vår enke steg-for-steg guide øker sjansen for en trygg handel.

nokkeloverlevering


Du søker enkelt om lån her

Hvilken bil skal du kjøpe?

I dagens bilmarked finnes det et mylder av merker og modeller og mulighetene kan virke overveldende. Derfor er det lurt å bruke noen timer på å lese biltester og andres opplevelser av modellene du vurderer. Du må også bestemme deg for om du skal ha en bil som går på bensin eller diesel, en ren elektrisk eller en hybrid. Det er lurt at du tar deg tid til å prøvekjøre bilene du vurderer. Det er også smart å gjøre deg opp en mening om hvor mye du ønsker å låne.

Hvor mye kan jeg låne?

Vi ønsker at du skal leve godt med billånet ditt. Da er det greit å ha tenkt igjennom et par ting før du tar opp lånet. Hvor mye ønsker du å betale i måneden? Hvor mye egenkapital har du mulighet til å legge i? Hvor lenge har du tenkt å ha den nye bilen? Du kan gjerne bruke vår lånekalkulator for å leke litt med tallene så du får en formening om cirka hvor mye du kan kjøpe bil for. Om du ønsker å snakke med oss sender du inn en lånesøknad. Vi kontakter deg og hjelper deg med riktig billån. Se også vår guide for låneprosessen.

Jeg er klar for å begynne søken etter bil

Vi oppfordrer til deg til å søke om et lånebevis når du begynner å kikke etter bil. Da vet du hvor mye du kan kjøpe bil for, og du kan raskt ta en avgjørelse når du finner den bilen du ønsker å kjøpe. Vårt lånebevis er gyldig i to måneder så du trenger ikke å stresse med å finne din nye bil. Skulle det ta lengre tid enn to måneder så forlenger vi selvsagt lånebeviset. Når du har funnet bilen du vil kjøpe og har et godkjent lånebevis trenger du bare å sende oss registreringsnummeret og hvor mye du skal betale for bilen. Da sender vi deg lånedokumentene du enkelt signerer digitalt.  

Jeg har funnet bilen jeg ønsker å kjøpe

Hvis du ikke allerede har et lånebevis, må du legge inn en lånesøknad, før du skriver kjøpekontrakt. Når vi har fått all relevant informasjon og lånet er innvilget, sender vi deg lånedokumenter som du signerer digitalt med BankID. OBS: Det er viktig at du signerer lånedokumentene og får en bekreftelse fra oss før du tar med deg bilen hjem. Tar du med bilen før lånet er signert kan vi ikke ta pant i bilen og lånet kan ikke utbetales.

Undersøk bilen du ønsker å kjøpe nøye

Det kan være lurt å få en tilstandsrapport (for eksempel en NAF-test) eller en fagkyndig til å undersøke bilen. Prøvekjør alltid og kjenn etter om bilen ligger fint på veien, at den girer som den skal og at det ikke er noen ulyder som ikke skal være der. Bla igjennom serviceheftet og sjekk at bilen regelmessig har vært på service.

Du bør også sjekke om det er noen heftelser registrert på bilen. Er det registrert en heftelse så tar du kontakt med oss før du skriver under kjøpekontrakten. Finnes det en heftelse på bilen vil vi da utbetale lånet til den som har pant i bilen.

Sjekk om bilen er EU-godkjent. Det er greit å være klar over at en godkjent EU-kontroll kun sier at bilen oppfyller offentlige minstekrav til sikkerhet og miljø, men ikke er en trygghet for at bilen er fri for mangler.

Skriv kjøpekontrakt!

Kjøpekontrakten er en skriftlig avtale som inneholder alle relevante opplysninger om bilen. Den gjør det enklere å bevise hva som er avtalt mellom deg og selger ved en eventuell tvist. Lånet blir ikke utbetalt før vi har mottatt en signert kjøpekontrakt.

Etter at kjøpekontrakten er signert

Når dere har signert kjøpekontrakten sender du en kopi til bil@sb1fo.no. Husk at kjøpesummen i kjøpekontrakten må være lik det beløpet som står i gjeldsbrevet.

Tegn forsikring med full kasko. Forsikringsselskapet vil sende oss en garanti om at forsikringen er gyldig.

Lever salgsmelding og betal omregistreringsavgiften. Når salgsmeldingen er signert av deg og selger, og omregistreringsavgiften er betalt vil vi innfri eventuelle heftelser og utbetale resten til selger.

Da skal alt være i orden. Gratulerer med ny bil.

Sikre lånet ditt

Det kan være smart å sikre lånet ditt med en betalingsforsikring. Denne forsikringen vil dekke dine månedlige renter og avdrag om du skulle bli sykmeldt eller arbeidsledig. Les mer om vår betalingsforsikring.